Gå direkte til indhold

Speed skating

Speedskating til OL i PyeongChang

Speedskating foregår under OL i PyeongChang fra den 10. til den 24. februar i ”Gangneung Oval”.

Der bliver konkurreret i ti individuelle konkurrencer; 500 m, 1000 m, 1500 m og 5000 m for både mænd og kvinder samt 3000 m for kvinder og 10000 m for mænd. Derudover er der holdforfølgelsesløb for både mænd og kvinder og som ny disciplin i 2018 er der massestart for begge køn.

I de førstnævnte discipliner konkurrerer speedskaterne i par og kører på to adskilte baner på en 400 m isbane og skifter bane hver runde for at køre den samme distance. Hver speedskater et forsøg til at få deres tid registreret – undtagen 500 m, hvor der er to forsøg. Det er de registrerede tider, der afgør speedskaternes placering i konkurrencen.

I den nye olympiske disciplin – massestart – køres der for hvert køn to semifinaler med 12 speed skatere i hver. De otte bedste i hver semifinale går i finalen. I både semifinale og finale gælder det, at der efter runde 4, 8 og 12 er sprint med mulighed for at vinde point. De tre første placeringer uddeles til de første over målstregen, mens de efterfølgende placeringer uddeles på baggrund af pointspurterne. Det er i denne nye disciplin, at de danske speed skatere konkurrerer.

 

Sådan kom de tre danske speedskatere med til OL

De tre danske speed skatere Elena Rigas, Viktor Hald Thorup og Stefan Due Schmidt er alle kvalificeret og udtaget til massestarten ved OL i PyeongChang. De første 24 speed skatere på World Cup-ranglisten kvalificerede sig til vinter-OL. Elena Rigas endte på en samlet femteplads, Viktor Hald Thorup endte som nummer 16, og Stefan Due Schmidt opnåede en plads som nummer 22.